Fakti par leduslāci
Polārlācis (Maritiuss). Rebecca R Jackrel / Getty Images
Leduslācis ( Jūras lācis ) ir lielākais sauszemes gaļēdājs pasaulē, ar izmēru konkurē tikai Kodiak lācis. Polārlāčiem ir liela nozīme polārā loka dzīvē un kultūrā. Lielākajai daļai cilvēku leduslāči ir pazīstami, apmeklējot zoodārzus vai redzot lāci, kas attēlots plašsaziņas līdzekļos, taču par šo aizraujošo dzīvnieku ir daudz maldīgu priekšstatu.
Ātrie fakti: polārlācis
- Demāsters, Duglass P. un Ians Stērlings. ' Jūras lācis '. Zīdītāju sugas . 145 (145): 1–7, 1981. doi: 10.2307/3503828
- Derošers, Endrjū E.; Lunn, Nikolajs J.; Stērlings, Īans. “Polārie lāči sasilstošā klimatā”. Integratīvā un salīdzinošā bioloģija . 44 (2): 163–176, 2004. doi: 10.1093/icb/44.2.163
- Paetkau, S.; Amstrup, C.; Dzimis, E. V.; Kalverts, V.; Derošers, A.E.; Gārners, G.V.; Mesjē, F; Stērlings, es; Teilors, M.K. “Pasaules leduslāču populāciju ģenētiskā struktūra”. Molekulārā ekoloģija . 8 (10): 1571–1584, 1999. doi: 10.1046/j.1365-294x.1999.00733.x
- Stērlings, Īans. Polārlāči . Ann Arbor: University of Michigan Press, 1988. ISBN 0-472-10100-5.
- Wiig, Ø., Amstrup, S., Atwood, T., Laidre, K., Lunn, N., Obbard, M., Regehr, E. & Thiemann, G.. Jūras lācis . IUCN apdraudēto sugu sarkanais saraksts 2015. gads: e.T22823A14871490. doi: doi: 10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T22823A14871490.en
Apraksts
Polārlāčus ir viegli atpazīt pēc baltās kažokādas, kas ar vecumu kļūst dzeltenas. Katrs polārlāča mats ir dobs, un āda zem kažokādas ir melna. Salīdzinot ar brūnie lāči , polārlāčiem ir iegarens ķermenis un seja.
Ar savām mazajām ausīm un astēm un īsajām kājām leduslāči ir pielāgoti dzīvei Arktikas aukstumā. Viņu lielās kājas palīdz sadalīt svaru uz ledus un sniega. Nelieli ādas izciļņi pārklāj ķepu spilventiņus, lai uzlabotu saķeri.
Polārlāči ir lieliski peldētāji. Sergejs Gladiševs / Getty Images
Polārlāči ir ārkārtīgi lieli dzīvnieki. Lai gan abi dzimumi izskatās līdzīgi, tēviņi ir apmēram divas reizes lielāki par mātītēm. Pieauguša vīrieša garums ir no 7,9 līdz 9,8 pēdām un sver no 770 līdz 1500 mārciņām. Lielākais polārlāča tēviņš svēra 2209 mārciņas. Mātītes ir 5,9 līdz 7,9 pēdas garas un sver no 330 līdz 550 mārciņām. Tomēr mātītes grūtniecības laikā var dubultot savu svaru.
Dzīvotne un izplatība
Polārlāča zinātniskais nosaukums nozīmē 'jūras lācis'. Polārlāči piedzimst uz sauszemes, bet lielāko daļu savas dzīves pavada ledus vai atklāts ūdens Arktikā . Patiesībā viņi var dzīvot pat uz dienvidiem līdz Ņūfaundlendas salai.
Polārlāči ir sastopami piecās valstīs: Kanādā, ASV (Aļaskā), Dānijā (Grenlandē), Norvēģijā (Svalbārā) un Krievijā. Lai gan pingvīni un polārlāči tiek rādīti kopā zoodārzos vai plašsaziņas līdzekļos, šīs divas radības parasti nesatiekas: pingvīni dzīvo tikai dienvidu puslodē, bet polārlāči dzīvo tikai ziemeļu puslodē.
Diēta un uzvedība
Kamēr daudzi lāči ir visēdāji, polārlāči ir gandrīz tikai gaļēdāji. Roņi ir viņu galvenais upuris. Lāči var sajust roņu smaržu pat 1,6 kilometru attālumā un ir aprakti zem 0,9 metriem sniega. Visizplatītākā medību tehnika tiek saukta par nekustīgu medību. Lācis pēc smaržas atrod roņa elpošanas caurumu, sagaida, līdz ronis iznāks virspusē, un ar priekšķepu velk to uz ledus, lai ar spēcīgiem žokļiem saspiestu tā galvaskausu.
Polārlāči ēd arī olas, mazuļus valzirgus , jauni beluga vaļi, kārpas, krabji, vēžveidīgie, ziemeļbrieži, grauzēji un dažreiz arī citi polārlāči. Reizēm viņi ēd ogas, brūnaļģes vai saknes. Saskaroties ar šādiem materiāliem, leduslāči ēdīs atkritumus, tostarp bīstamus materiālus, piemēram, motoreļļu, antifrīzu un plastmasu.
Lāči ir slepeni mednieki uz sauszemes. Cilvēkiem viņi uzbrūk reti, bet badā vai izprovocēti lāči ir nogalinājuši un apēduši cilvēkus.
Pieaugušus lāčus kā virsotnes plēsējus nemedī, izņemot cilvēkus. Vilki var paņemt mazuļus. Polārlāči ir uzņēmīgi pret dažādiem parazītiem un slimībām, tostarp ērcēm, Trichinella , leptospiroze un morbillivīrusi.
Reprodukcija un pēcnācēji
Polārlāču mātītes sasniedz dzimumbriedumu un sāk vairoties četru vai piecu gadu vecumā. Tēviņi kļūst nobrieduši aptuveni sešu gadu vecumā, bet reti vairojas pirms astoņu gadu vecuma, jo sīva konkurence ar citiem tēviņiem.
Baltā lāču tēviņi cīnās par pārošanās tiesībām un tiesa mātītēm aprīlī un maijā. Tiklīdz notiek pārošanās, apaugļotā ola tiek apturēta līdz augustam vai septembrim, kad jūras pludiņi saplīst un mātīte izrok bedri vai nu uz jūras ledus, vai uz sauszemes. Grūtniece nonāk līdzīgā stāvoklī hibernācija , no novembra līdz februārim piedzima divi mazuļi.
Jaunie leduslāči iesaistījās rotaļu cīņā. Brocken Inaglory / CC-BY-SA-3.0Polārlāču māte atrodas bedrē kopā ar mazuļiem līdz februāra vidum līdz aprīļa vidum. Pirmās pāris nedēļas pēc tam, kad viņa izlaužas no bedres, viņa barojas ar veģetāciju, kamēr mazuļi mācās staigāt. Beidzot māte un viņas mazuļi aiziet uz jūras ledu. Dažos gadījumos mātīte var būt badojusies astoņus mēnešus, pirms atkal atgriežas roņu medībās.
Savvaļā polārlāči var dzīvot apmēram 25 gadus. Daži lāči mirst no slimībām vai ievainojumiem, bet citi mirst badā, kļuvuši pārāk vāji, lai medītu.
Aizsardzības statuss
IUCN Sarkanajā sarakstā polārlācis ir klasificēts kā neaizsargāta suga. Lācis ir iekļauts apdraudēto sugu sarakstā Apdraudēto sugu likums kopš 2008. gada. Pašlaik aplēstā leduslāču populācija svārstās no 20 000 līdz 25 000.
Polārlāči saskaras ar vairākiem draudiem, tostarp piesārņojumu, dažādām naftas un gāzes attīstības sekām, medībām, biotopu zaudēšanu, kuģu izraisītiem konfliktiem, tūrisma radīto stresu un klimata pārmaiņām. Medības ir reglamentētas visās piecās valstīs, kur sastopami polārlāči. Tomēr globālā sasilšana ir lielākais drauds sugai. Klimata pārmaiņas samazina lāču dzīvotni, saīsina to medību sezonu, apgrūtina medības, palielina slimības un samazina piemērotu midzeņu pieejamību. 2006. gadā IUCN prognozēja, ka leduslāču populācija nākamo 45 gadu laikā samazināsies par vairāk nekā 30% klimata izmaiņas . Citas aģentūras prognozē, ka suga varētu izzust izmiris .