Fakti par medmāsu haizivīm: apraksts, dzīvotne un uzvedība

Zivis, kurām patīk samīļot

Medmāsas haizivs (Ginglymostoma cirratum)

Medmāsa haizivs (Ginglymostoma cirratum). Rafaels Oliveira / EyeEm / Getty Images





Māsu haizivs ( Ginglymostoma cirratum ) ir veids paklāju haizivs . Šis lēni kustīgais dibena iemītnieks ir pazīstams ar savu paklausīgo raksturu un pielāgošanos nebrīvē. Tā ir suga, kas atšķiras no pelēkās māsu haizivs (viens no smilšu tīģerhaizivs nosaukumiem, Carcharias taurus ) un dzeltenbrūnā māsu haizivs ( Sarūsējis vīns , cita veida paklāju haizivs).

Ātri fakti: medmāsa haizivs

    Zinātniskais nosaukums: Ginglymostoma cirratum Atšķirīgās iezīmes: Brūna haizivs ar noapaļotām muguras un krūšu spurām un platu galvuVidējais izmērs: līdz 3,1 m (10,1 pēdas)Diēta: GaļēdājsMūžs: līdz 25 gadiem (nebrīvē)Dzīvotne: Atlantijas okeāna un Klusā okeāna austrumu daļas siltie, seklie ūdeņiAizsardzības statuss: nav novērtēts (nepietiekami dati)Karaliste: DzīvnieksTauts: akordiKlase: ChondrichthyesPasūtiet: OrectolobiformesĢimene: GinglymostomatidaeJautrs fakts: Māsu haizivis ir pazīstamas ar to, ka dienas laikā atpūšas savā starpā.

Apraksts

Haizivju ģints nosaukums Ginglimostoma grieķu valodā nozīmē 'viru mute', savukārt sugas nosaukums cirrat latīņu valodā nozīmē 'cirtaini gredzeni'. Māsu haizivs mute ir saburzīta un atveras līdzīgi kā kaste ar eņģēm. Mute ir izklāta ar sīku, atpakaļ izliektu zobu rindām.





Pieaugušai māsu haizivs ir cieti brūna, ar gludu ādu, platu galvu, iegarenu astes spuru un noapaļotām muguras un krūšu spurām. Nepilngadīgie ir pamanīti, taču ar vecumu tie zaudē raksturu. Ir daudz ziņojumu par māsu haizivīm, kas sastopamas neparastās krāsās, tostarp pienaini baltā un spilgti dzeltenā krāsā. Zinātnieki ir atklājuši, ka šī haizivju suga spēj mainīt savu krāsu, reaģējot uz gaismu.

Lielākā dokumentētā medmāsu haizivs bija 3,08 m (10,1 pēdas) gara. Liels pieaugušais var svērt aptuveni 90 kg (200 mārciņas).



Izplatība un dzīvotne

Māsu haizivis sastopamas siltos tropu un subtropu ūdeņos pie Atlantijas okeāna austrumu un rietumu daļas un Klusā okeāna austrumu daļas krastiem. Tās ir grunts zivis, kas dzīvo savam izmēram atbilstošā dziļumā. Nepilngadīgie dod priekšroku sekli rifi , mangrovju salas , un jūraszāļu dobes. Lielāki pieaugušie dzīvo dziļākos ūdeņos, dienas laikā meklējot patvērumu zem akmeņainām dzegām vai rifu plauktiem. Suga nav sastopama vēsākā dziļā ūdenī.

Ginglymostoma cirratum izplatības karte

Ginglymostoma cirratum izplatības karte. Kriss_huh

Diēta

Nakts laikā māsu haizivis pamet savu grupu, dodoties pa vienam, lai barotu. Tie ir oportūnistiski plēsēji, kas traucē grunts nogulumus, lai atklātu laupījumu, ko tie notver, izmantojot sūkšanu. Ja notvertais laupījums ir pārāk liels haizivs mutei, zivs spēcīgi krata lomu, lai to saplēstu, vai izmanto sūkšanas un spļaušanas paņēmienu, lai to sadalītu. Noķerts laupījums tiek saspiests ar haizivs spēcīgajiem žokļiem un noslīpēts ar zobainajiem zobiem.

Parasti māsu haizivis barojas ar bezmugurkaulniekiem un mazas zivis. Kur māsu haizivis un aligatori tiek atrasti kopā, divas sugas uzbrūk un ēd viena otru . Māsu haizivīm ir maz plēsēju, bet citas lielas haizivis laiku pa laikam ar tiem barojas.



Uzvedība

Māsu haizivīm ir a zems metabolisms un parasti tērē minimālu enerģiju. Lai gan lielākajai daļai haizivju ir jāpārvietojas, lai elpotu, māsu haizivis var nekustīgi atpūsties jūras dibenā. Viņi ir vērsti pret straumi, ļaujot ūdenim ieplūst mutē un pāri žaunām.

Dienas laikā māsu haizivis atpūšas, saskaroties viena ar otru.

Dienas laikā māsu haizivis atpūšas, saskaroties viena ar otru. Zemūdens pasaules krāsas un formas / Getty Images



Dienas laikā medmāsu haizivis atpūšas jūras dibenā vai paslēptas zem dzegas grupās līdz 40 īpatņiem. Šķiet, ka grupas iekšienē viņi pieguļ un samīļo viens otru. Zinātnieki uzskata, ka tas var būt sociālās uzvedības piemērs. Māsu haizivis visaktīvākās ir naktī, kad tās medī.

Pavairošana

Māsu haizivju tēviņi sasniedz dzimumbriedumu no 10 līdz 15 gadu vecumam, savukārt mātītes kļūst nobriedušas no 15 līdz 20 gadiem. Tāpat kā dažās citās haizivju sugās, tēviņš iekož mātīti, lai turētu to pārošanai. Tā kā daudzi tēviņi var mēģināt pāroties ar mātīti, nav nekas neparasts, ka māsu haizivs mātītei ir daudz rētu.



Suga ir ovoviviparous vai dzīvnes, tāpēc olas attīstās olšūnu apvalkā mātītes iekšienē līdz dzimšanas brīdim. Grūtniecība parasti ilgst no 5 līdz 6 mēnešiem, un mātīte jūnijā vai jūlijā dzemdē apmēram 30 mazuļus. Nav nekas neparasts, ka mazuļi viens otru kanibalizē. Pēc dzemdībām paiet vēl 18 mēneši, līdz mātīte ražo pietiekami daudz olu, lai atkal vairotos. Māsu haizivis nebrīvē dzīvo 25 gadus, lai gan savvaļā tās var sasniegt 35 gadu vecumu.

Medmāsa haizivis un cilvēki

Māsu haizivis labi pielāgojas nebrīvē un ir svarīga suga pētniecībā, galvenokārt haizivju jomā fizioloģija . Suga tiek zvejota barībai un ādai. Savas paklausīgās dabas dēļ medmāsu haizivis ir populāras nirēju un ekotūristu vidū. Tomēr viņi ir atbildīgi par ceturto lielāko cilvēku haizivju kodumu biežumu. Haizivis iekodīs, ja tās tiek apdraudētas vai ievainotas.



Ūdenslīdēji parasti ir drošībā ap māsu haizivīm un citām paklājhaizivīm, bet kodumi notiek, ja zivis tiek traucētas vai provocētas.

Ūdenslīdēji parasti ir drošībā ap māsu haizivīm un citām paklājhaizivīm, bet kodumi notiek, ja zivis tiek traucētas vai provocētas. Andrejs Ņekrasovs / Getty Images

Aizsardzības statuss

IUCN apdraudēto sugu sarakstā nav aplūkots māsu haizivju aizsardzības statuss nepietiekamu datu dēļ. Parasti eksperti uzskata, ka šī suga rada vismazākās bažas Amerikas Savienoto Valstu un Bahamu salu krastos. Tomēr populācijas ir neaizsargātas un samazinās citur savā diapazonā. Haizivis saskaras ar spiedienu, ko rada to tuvums cilvēku populācijām, un tās apdraud piesārņojums, pārzveja un biotopu iznīcināšana.

Avoti

  • Kastro, J. I. (2000). 'Māsu haizivs bioloģija, Ginglymostoma cirratum , pie Floridas austrumu krasta un Bahamu salām)”. Zivju vides bioloģija . 58: 1–22. doi: 10.1023/A:1007698017645
  • Biedrs, L.J.V. (1984). Pasaules haizivis: anotēts un ilustrēts līdz šim zināmo haizivju sugu katalogs . Apvienoto Nāciju Organizācijas Pārtikas un lauksaimniecības organizācija. 205.–207., 555.–561., 588. lpp.
  • Motta, P. J., Hueter, R. E., Tricas, T. C., Summers, A. P., Huber, D. R., Lowry, D., Mara, K. R., Matott, M. P., Whitenack, L. B., Wintzer, A. P. (2008). Barošanas aparāta funkcionālā morfoloģija, barošanas ierobežojumi un sūkšanas veiktspēja māsu haizivs Ginglymostoma cirratum '. Morfoloģijas žurnāls . 269: 1041–1055. doi: 10.1002/jmor.10626
  • Nifongs, Džeimss C.; Lowers, Rasels H. (2017). 'Savstarpēja Intragild Predation starp Misisipi aligators (American Alligator) un Elasmobranchii Amerikas Savienoto Valstu dienvidaustrumos”. Dienvidaustrumu dabaszinātnieks . 16 (3): 383–396. doi: 10.1656/058.016.0306
  • Roze, R.S.; Kastro, A.L.F.; Furtado, M.; Monzini, J. & Grubbs, R.D. (2010). (2006). '' Ginglymostoma cirratum '. IUCN apdraudēto sugu sarkanais saraksts . IUCN. 2006: e.T60223A12325895.