Amūras leoparda fakti

Zinātniskais nosaukums: Panthera pardus orientalis

Amūras leopards pastaigājas sniegotā vidē

Ketlīna Rīdera savvaļas fotogrāfija / Getty Images





Tālo Austrumu jeb Amūras leopards ( Pantera pantera ) ir viens no pasaulē visvairāk apdraudētajiem kaķiem. Tas ir vientuļš, nakts leopards, kura savvaļas populācijā ir vairāk nekā 84 īpatņi, kas lielākoties uzturas Amūras upes baseinā Krievijas austrumu daļā, daži ir izkaisīti kaimiņos Ķīnā un salīdzinoši jaunā patvērumā, kas izveidots 2012. gadā. Tie ir īpaši neaizsargāti pret izzušanu. jo Amūras leopardiem ir viszemākais līmenis ģenētiskā variācija jebkuras leoparda pasugas.

Ātri fakti: Amūras leopards

    Zinātniskais nosaukums: Pantera pantera Parastie vārdi: Amūrzemes leopards, Tālo Austrumu leopards, Mandžūrijas leopards, Korejas leopardsPamata dzīvnieku grupa:ZīdītājsIzmērs: 25–31 collas pie pleca, 42–54 collas garšSvars: 70–110 mārciņasMūžs: 10-15 gadiDiēta:GaļēdājsDzīvotne:Primorijas reģions Krievijas dienvidaustrumos un Ķīnas ziemeļosPopulācija:Vairāk nekā 80Saglabāšana Statuss: Kritiski apdraudēta

Apraksts

Amūras leopards ir pasuga leopards ar biezu garu, blīvu matiņu kārtu, kuras krāsa mainās no krēmīgi dzeltenas līdz rūsgani oranžai atkarībā no to dzīvotnes. Amūras leopardiem sniegotākajā Amūras upes baseinā Krievijā ziemā veidojas gaišāks kažoks, un tiem parasti ir vairāk krēmkrāsas kažoku nekā viņu ķīniešu radiniekiem. Viņu rozetes (plankumi) ir izvietotas plašāk ar biezākām melnām apmalēm nekā citām leopardu pasugām. Viņiem ir arī lielākas kājas un platākas ķepas nekā citām pasugām, pielāgojums, kas atvieglo pārvietošanos pa dziļu sniegu.



Gan tēviņu, gan mātīšu augstums plecos svārstās no 25 līdz 31 collas un parasti ir 42 līdz 54 collas garas. Viņu pasakas ir aptuveni 32 collas garas. Tēviņi parasti ir smagāki no 70 līdz 110 mārciņām, savukārt mātītes parasti sver no 55 līdz 75 mārciņām.

Reta un apdraudēta Panthera pardus orientalis

Tomass Kičins un Viktorija Hērsta/Getty Images



Biotops un areāls

Amūras leopardi var izdzīvot mērenos mežu un kalnu reģionos, ziemā pārsvarā turoties uz dienvidiem vērstās akmeņainās nogāzēs (kur uzkrājas mazāk sniega). Atsevišķu personu teritorijas var svārstīties no 19 līdz 120 kvadrātjūdzēm atkarībā no vecuma, dzimuma un laupījuma blīvuma - pēdējais no tiem pēdējos gados ir ievērojami samazinājies, lai gan aizsargājamās teritorijās to skaits palielinās.

Vēsturiski Amūras leopardi ir atrasti Ķīnas austrumos, Krievijas dienvidaustrumos un visā Korejas pussalā. Pirmā zināmā dokumentācija bija āda, ko 1857. gadā Korejā atrada vācu zoologs Hermanis Šlēgels. Pavisam nesen daži atlikušie leopardi ir izkaisīti aptuveni 1200 kvadrātjūdzes apgabalā, kur satiekas Krievijas, Ķīnas un Ziemeļkorejas robežas. Japānas jūra . Mūsdienās Amūras leopardu skaits pieaug, pateicoties aizsargājamo teritoriju izveidei un citiem aizsardzības pasākumiem.

Diēta un uzvedība

Amūras leopards ir stingri plēsīgs plēsējs, kas galvenokārt medī stirnas un sikas briežus, bet ēd arī mežacūkas, Mandžūrijas wapiti, muskusbriežus un aļņus. Tas oportūnistiski medīs zaķus, āpšus, jenotsuņus, vistas, peles un pat jaunus Eirāzijas melnos lāčus.

Reprodukcija un pēcnācēji

Amūras leopardi sasniedz reproduktīvo briedumu divu līdz trīs gadu vecumā. Sieviešu estrus periods ilgst no 12 līdz 18 dienām, un grūsnība ilgst aptuveni 90 līdz 95 dienas. Mazuļi parasti piedzimst no marta beigām līdz maijam, un dzimšanas brīdī tie sver nedaudz vairāk par vienu mārciņu. Tāpat kā mājas kaķiem, viņu acis paliek aizvērtas apmēram nedēļu un viņi sāk rāpot 12 līdz 15 dienas pēc dzimšanas. Ir ziņots, ka jaunie Amūras leopardi paliek kopā ar māti līdz diviem gadiem.



Ir zināms, ka amūras leopardi nebrīvē dzīvo līdz 21 gadam, lai gan to dzīves ilgums savvaļā parasti ir no 10 līdz 15 gadiem.

Mazie mazuļi savvaļā uz zāles ir jauki un smieklīgi

Kuzmichstudio/Getty Images



Aizsardzības statuss

Saskaņā ar Pasaules Dabas fonda datiem, “Amūras leopardi saņēma drošu patvērumu 2012. gadā, kad Krievijas valdība pasludināja jaunu aizsargājamo teritoriju. Tas tika saukts par Leoparda nacionālā parka zemi, un tas iezīmēja nopietnus centienus glābt pasaulē retāko kaķi. Paplašinot gandrīz 650 000 akru, tas ietver visas Amūras leoparda vairošanās vietas un apmēram 60 procentus no kritiski apdraudētā kaķa atlikušās dzīvotnes.
Turklāt dabas aizsardzības speciālisti ir guvuši panākumus, 'samazinot nelikumīgu un neilgtspējīgu mežizstrādes praksi un veicinot tirdzniecību starp uzņēmumiem, kas apņēmušies ievērot atbildīgu mežsaimniecības praksi. 2007. gadā WWF un citi dabas aizsardzības speciālisti veiksmīgi lobēja Krievijas valdību, lai tā novirzītu plānoto naftas vadu, kas būtu apdraudējis leoparda dzīvotni.

The IUCN Sugu izdzīvošanas komisija ir apsvērusi Amūras leopardus Kritiski apdraudēti (IUCN 1996) Kopš 1996. gada. 2019. gadā savvaļā (galvenokārt aizsargājamās teritorijās) ir palikuši vairāk nekā 84 īpatņi un 170 līdz 180 dzīvo nebrīvē.

Galvenie to zemās populācijas cēloņi ir biotopu iznīcināšana komerciālās mežizstrādes un lauksaimniecības rezultātā no 1970. līdz 1983. gadam un nelikumīga kažokādu malumedniecība pēdējo 40 gadu laikā. Par laimi, saglabāšanas centieni, ko veic tādas organizācijas kā Pasaules Dabas fonds un Amūras leoparda un tīģeru alianse (ALTA), cenšas atgūt sugu no izzušanas.



Draudi

Lai gan cilvēka iejaukšanās spēlē galveno lomu Amūras leopardu apdraudētajā statusā, to zemais ģenētiskās variācijas līmenis nesenā populācijas skaita samazināšanās dēļ ir izraisījis daudzas veselības komplikācijas, tostarp samazinātu auglību.

    Biotopu iznīcināšana:Laikā no 1970. līdz 1983. gadam 80 procenti Amūras leoparda dzīvotnes tika zaudēti mežizstrādes, mežu ugunsgrēku un lauksaimniecības zemes pārveides projektu dēļ (šis dzīvotnes zudums ietekmēja arī leoparda upuru sugas, kuras arī kļūst arvien retākas). Cilvēku konflikts:Tā kā medīt savvaļas laupījumu ir mazāk, leopardi ir pieķērušies briežu fermas kur viņus nogalinājuši zemnieki. Malumedniecība:Amūraleopardstiek nelegāli nomedīts par kažokādu, kas tiek pārdots melnajā tirgū. Dzīvotņu zaudēšana pēdējo 40 gadu laikā ir atvieglojusi leopardu atrašanu un nogalināšanu. Mazs iedzīvotāju skaits:Amūras leoparda kritiski zemo populāciju apdraud slimības vai vides katastrofas, kas varētu iznīcināt visus atlikušos indivīdus. Ģenētiskās variācijas trūkums:Tā kā savvaļā ir palicis tik maz atsevišķu leopardu, tie ir pakļauti radniecībai. Inbred pēcnācēji ir pakļauti veselības problēmām, tostarp samazinātai auglībai, kas vēl vairāk samazina populācijas izdzīvošanas iespējas.

Lai gan šīs problēmas tiek risinātas un Amūras leopardu skaits ir pieaudzis, suga joprojām tiek uzskatīta par kritiski apdraudētu.



Amūras leopardi un cilvēki

Amūras leoparda un tīģeru alianse (ALTA) strādā ciešā sadarbībā ar vietējām, reģionālajām un federālajām organizācijām, lai aizsargātu reģiona bioloģisko bagātību, veicot saglabāšanu, ilgtspējīgu attīstību un vietējās sabiedrības iesaistīšanos. Viņi Amūras leopardu diapazonā uztur četras malumedniecības apkarošanas komandas ar kopumā 15 dalībniekiem, uzrauga Amūras leopardu populāciju, uzskaitot sniega pēdas un kameru lamatas, atjauno leopardu dzīvotnes, atbalsta nagaiņu atveseļošanos un vada mediju. kampaņa lai radītu izpratni par Amūras leoparda nožēlojamo stāvokli.

The Pasaules Dabas fonds (WWF) ir izveidojis malumedniecības apkarošanas komandas un vides izglītības programmas, lai palielinātu leoparda atzinību vietējās kopienās, kas atrodas leoparda areālā. Pasaules Dabas fonds arī īsteno programmas, lai apturētu satiksmi Amūras leoparda daļās un palielinātu plēsīgo sugu populāciju leoparda dzīvotnē, piemēram, 2003. gada meža saglabāšanas programma Krievijas Tālo Austrumu ekoreģiona kompleksā, 2007. gada lobēšanas centieni plānotā naftas cauruļvada novirzīšanai, un 2012. gadā liela patvēruma izveide Amūras leopardiem, tīģeriem un citām apdraudētām sugām.

Avoti